Bolla-mäyräkoiran villis

Bolla-islanninvillapaita mäyräkoiralle (narttu)
- bolla (islantia), pulla

Suunnitellut: Jonna M.A. Halli-Salminen

Ohjeen kuvissa poseeraavat Arvocas-mäyräkoirat Poppi, Hupi ja Pulla, jonka mukaan villis on saanut nimensä. Neule on suunniteltu näiden ystäväni mäyräkoirien tarpeisiin ja siksi ohjeessa on vain tämä yksi koko. Kuvat on ottanut omistaja Noora Husu.

KOKO:
(villapaita on suunniteltu mäyräkoiranartulle, mitat ovat koiran kokoja, neuleen mitat ovat hieman suuremmat)
-selänpituus n. 44 cm
-paino n. 9 kg
-kaulanympärys n. 30 cm
-ympärysmitta etujalkojentakaa n. 50 cm
(Vertailuksi: Näille mäykkytytöille JumppaPomppa 44 on pituudeltaan ja 40 leveydeltään paras. Tämä villis mukailee kyseisten jumppereiden mittoja.)
HUOM! Jos neulot urokselle, huomioi vatsakappaleen pituus, ettei pissa mene villiksen sisään!

LANKA:
Léttlopi (50 g/100 m), menekki noin 130 g

NEULETIHEYS:
10 x 10 cm = 18 s ja 22 kerrosta sileää neuletta puikoilla 4,5 mm

*Pyöröpuikko 4,5 mm ja 3,5 mm(60-80 cm)
*Sukkapuikot 4,5 mm ja 3,5 mm
tai käsialan mukaan

KAULUS:
Luo 3,5 mm:n sukkapuikoilla 64 silmukkaa ja neulo suljettuna neuleena *2o 2n* -joustinneuletta 16 kerrosta. Vaihda työhön 4,5 mm pyöröpuikko ja lisää seuraavalla kerroksella 6 silmukkaa ( = 70 silmukkaa) neuloen oikeaa. Kerros vaihtuu vatsapuolella eli kauluksessa kurkun puolella.

KAARROKE:
Aloita kirjoneule ja tee lisäykset kaavioon merkityllä kohdilla ( = 112 s). Kirjoneulekaavion löydät alempaa sivulta.

(Voit tehdä villiksen myös yksivärisenä, lisää siinä tapauksessa silmukat seuraavasti: 9. kerroksella 14 silmukkaa ( = 84 s), 13. kerroksella 14 silmukkaa ( = 98 s) ja 16. kerroksella 14 silmukkaa ( = 112 s). Lisää silmukat tasaisesti kerroksen aikana.)


Kun olet neulonut kaarrokkeen kirjoneuleosuuden 23 kerrosta, neulo vielä yksi kerros pohjavärillä.

Erota sitten silmukat neljään osaan:
-vatsakappale 17 s (ota nämä silmukat kerroksen vaihtumiskohdan molemminpuolin)
-lahje 15 s (apulangalle odottamaan)
-selkä 65 s (apulangalle odottamaan)
-lahje 15 s (apulangalle odottamaan)


VATSAKAPPALE (etujalkojen väliin tuleva osa):
Neulo vatsakappaletta (17 s) tasona oikeaa oikealla ja nurjaa nurjalla 20 kerrosta. Jätä silmukat apulangalle odottamaan.

SELKÄKAPPALE:
Neulo selkäkappale (65 s) kuten vatsakappale, mutta vain 7 kerrosta. Yhdistä takaisin pyöröneuleeksi siten, että luot vatsa- ja selkäkappaleiden väliin 7 silmukkaa molemmin puolin lahkeita varten eli neulo selkäkappaleen silmukat (65 s), luo 7 silmukkaa, neulo vatsakappaleen silmukat (17 s) ja luo 7 silmukkaa ( = 96 s). Merkitse vatsakappaleen (17 s) reunimmaiset silmukat silmukkamerkeillä. Neulo pyöröneuleena 15 kerrosta ja aloita sen jälkeen kavennukset vatsapuolella, molemmin puolin vatsakappaletta (jonka olet merkinnyt silmukkamerkein), niin että vatsakappale kapenee. Kavenna vatsakappaleen alussa ylivetokavennuksella ja lopussa 2 oikein yhteen -kavennuksella. Tee kavennukset 5 kerroksen välein neljä kertaa, ja sen jälkeen vielä kaksi kertaa 4 kerroksen välein ( = 84 s). Kavennusten jälkeen neulo vatsapuolella, 18:lla keskimmäisellä silmukalla *2n 2o* + 2n -joustinneuletta 13 kerrosta (3,5 mm:n puikoilla) ja muualla sileää oikeaa neuletta (4,5 mm:n puikoilla). Kun olet neulonut 13 kerrosta päättele vatsapuolelta joustinneuleen 18 silmukkaa ( = 66 s). Jatka selkäkappaleen neulomista tasona. Kavenna työn keskellä 1 s (= 65 s). Neulo molemmissa reunoissa 5 silmukkaa helmineuleena, jotta reuna ei kierry. Neulo 13 kerrosta ja aloita sitten kavennukset. Kavenna joka toisella kerroksella molemmissa reunoissa 2 yhteen kunnes silmukoita on jäljellä 47 ja jatka sen jälkeen vielä helmineuletta neljä kerrosta, niin reuna ei kierry. Päättele silmukat joustavasti. Voit halutessasi tehdä helmaan vielä *2o 2n* +2o -joustinta, kuten olen kuvien villiksiin tehnyt. Poimi siinä tapauksessa helmasta selkäkappaleen jäljellä olevien 47 silmukan molemmin puolin 15 silmukkaa ja lisää työhön 1 silmukka ( = 78 s). Neulo joustinneuletta 6 kerrosta, jonka jälkeen päättele silmukat joustavasti.

LAHJE:
Poimi odottamassa olevien silmukoiden (15 s) lisäksi lahjeaukon reunoista silmukat 4,5 mm sukkapuikoille. Neulo kaksi kerrosta sileää ja säädä kerrosten aikana silmukkaluvuksi 36 silmukkaa. Vaihda pienempiin (3,5 mm) puikkoihin ja neulo *2o 2n* -joustinneuletta 6 kerrosta. päättele silmukat joustavasti. Tee toinen lahje samoin.

Päättele langat ja viimeistele työ.

Tadaa! Valmista tuli!
Jos teet tämän neuleen, niin olisi kiva nähdä kuva somessa, jos vain mahdollista.
Käytä hästäginä esim.
#bollavillis
#bollamäyräkoiranvillis
#bolladogsweater

Kiitos!
Löydät mut Instagramista
@heartmade.kwamoyo (käsityöjutut)
@kwamoyojonna (koirajutut)